Durva büntetést kaphat, aki a kukából gyűjti a betétdíjas palackokat

Megosztás

Akár 65 ezer forintos büntetést is kaphat az, akit “flakonozáson” kapnak rajta. Nagy divatja lett ugyanis a szemetesekből összegyűjtött betétdíjas palackok visszaváltásának, azonban a törvény szerint az már a hulladékgazdálkodó tulajdona.

Amióta elindult a palackok és üdítős dobozok visszaváltásának a rendszere, azóta érezhetően több mindenkit lehet látni a szemetesek körül flakonok után kutatva. A guberálás azonban a törvény szerint büntetendő, hiszen a hulladékgazdálkodó által kihelyezett szeméttárolókba kidobott palackok és alumíniumdobozok már települési hulladéknak minősülnek.

Egy ilyen betétdíjas csomagolásért 50 forintot lehet kapni, sokan gyűjtik is otthon becsülettel ezeket, hogy aztán néhány ezer forint plusszal gyarapodjon a családi kassza. Vannak azonban olyanok, akik felvásárolnák a visszaváltható termékeket, és már olyanokról is lehetett olvasni, akik a rendszert próbálták kijátszani. A tény azonban, hogy akár több tízezer forintot is lehet szerezni a visszaváltással, arra késztet sokakat, hogy a már szeméttárolókba kidobott flakonokat is kiszedjék.

divany.hu rá is kérdezett a rendőrségnél, milyen szankciók helyezhetők kilátásba annak, akit “flakonozáson” kapnak rajta. Az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) válaszából kiderül, mivel települési hulladéknak számít a kidobott göngyöleg, az eltulajdonító akár több tízezer forintos bírságra, de akár elzárásra is számíthat.

“A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül” – idézi az ORFK válaszát a portál. “Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül.”

A válaszból tehát egyértelműen következik, hogy a kidobott szemétnek mindig is van gazdája, éppen ezért az a személy, aki eltulajdonítja azt a gyűjtőedényből, szabálysértést követ el.

A portál megjegyzi, a tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat.

Kapcsolódó cikkek